Bezglutenowe pieguski

Pieguski to zdecydowanie jedne z moich ulubionych ciasteczek. Oczywiście nie jestem w tym zdaniu osamotniona – chrupiące przekąski tego typu mają setki fanów. Dziś chcę przedstawić wam przepis na pieguski niezawierające glutenu. Ciasteczka te smakują wyśmienicie i obalają mit mówiący o tym, że żywność bezglutenowa jest gorsza w smaku. Piegusków z tego przepisu nie dotyczy problem rozsypywania się jakże charakterystyczny dla wypieków z mąki bezglutenowej. Koniec zachwalania, czas podać składniki

  • masło – około 200 gramów, należy je trochę wcześniej wyciągnąć z lodówki, dzięki temu stanie się miększe
  • cukier – pół szklanki, jednak ilość cukru jest elastyczna, zależy od naszych upodobań oraz wybranych składników
  • mąka – jedna i pół szklanki mąki gryczanej oraz pół szklanki kukurydzianej i pół ziemniaczanej
  • pól łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • jajko
  • tabliczka czekolady – w zależności od upodobań można zdecydować się na gorzką lub mleczną
  • dodatki – do bezglutenowych ciasteczek można dorzucić jeszcze trochę orzechów włoskich lub owoców takich jak np. żurawina

Na samym początku posiekajmy czekoladę oraz inne dodatki, jeżeli się na takie zadecydowaliśmy, na małe kawałki. Nie możemy jednak przesadzić z ich wielkością, ponieważ gdy będą zbyt małe, pieguski nie będą prezentowały się ładnie. Po wykonaniu tej czynności można zabrać się za utarcie masła wraz z jakiem i cukrem – należy robić to aż do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie do osobnej miski wsypmy mąkę i wymieszajmy ją razem z solą i wodą. Następnie wrzucamy to wszystko do masła i mieszamy aż uzyskamy gładkie ciasto. Teraz możemy dodać wybrane przez nas dodatki – jeśli zależy nam na efekcie wizualnym, część z nich odkładamy, aby przyozdobić nimi górę ciasteczek. Przygotowane w ten sposób ciasto nabieramy łyżką i formujemy z niego kulki, które potem delikatnie rozpłaszczamy i układamy na blasze, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.. Teraz jeszcze, jeżeli nie pominęliśmy tego kroku, przyozdabiamy ciastka czekoladą i orzechami. Bezglutenowe pieguski pieczemy aż do zarumienienia (około 10-15 minut) w temperaturze 200 stopni. Smacznego!

Zapisz

Reklamy

2 thoughts on “Bezglutenowe pieguski

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s