Domowa nutella, czyli jak wykorzystać olej kokosowy w kuchni

Mało popularny w naszej kuchni olej kokosowy to źródło witamin, naturalnego tłuszczu oraz rozmaitych składników mineralnych. Wszystko to pozytywnie wpływa na naszą urodę oraz kondycję. Za największy przysmak uznawany jest olej kokosowy nierafinowany, który tłoczy się na zimno. Wykazuje on także działanie antybakteryjne, wzmacniając w ten sposób naszą odporność.Olej kokosowy stanowi także stały element diety osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Wszystkie dania przyrządzone z nim dania zyskują niepowtarzalny smar oraz aromat. Oleju kokosowego możemy dodać do dań z warzywami, rybami czy mięsem. Idealnie sprawdza się także we wszelkiego rodzaju deserach, ciastach czy przekąskach. Chciałabym przedstawić wam dziś przepis na domową nutellę, której jednym z kluczowych składników jest właśnie olej kokosowy.

Przyrządzana w domu nutella to prosty i pyszny przysmak. Do jego przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników i blender. W składzie oryginalnej nutelli znajdziemy wiele niezdrowych składników takich jak cukier czy olej palmowy. Wiąże się to oczywiście z tym, że krem ten jest bardzo kaloryczny. Po co kupować niezdrowe produkty, jeżeli ich zdrowsze odpowiedniki możemy przygotować samemu. Przygotowanego w domowym zaciszu kremu możemy użyć do wypieków lub dodać do deserów czy lodów. Domowa nutella ma świetny zapach, wygląd oraz kolor.

Co będzie nam potrzebne?

  • mleko kokosowe – 200 ml
  • orzechy laskowe – 200 g
  • olej kokosowy np. Virgin – 1 łyżka
  • kakao – 2 łyżki
  • miód/ksylitol – 5 łyżek

 

Do dzieła!

Na samym początku musimy podprażyć orzechy laskowe. Najlepiej zrobić to w piekarniku ustawionym na temperaturę 200 stopni Celsjusza. Orzechom w zupełności wystarczy 10 minut tego zabiegu. Następnie należy je wyciągnąć, położyć na ścierkę i energicznie trzeć. Dzięki temu z orzechów lasków pozbędziemy się skórki. Następnie należy je przesypać do jakiegoś pudełka i zblendować razem z kakaem, mlekiem, olejem i, w zależności od naszego wyboru, miodem lub ksylitolem. Mleko należy dodawać ostrożnie – aż do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji. Możemy, w zależności od naszych preferencji smakowych, dodać więcej kakaa, które dodatkowo posłodzić można słodzikiem. Gotowe!

Reklamy

4 thoughts on “Domowa nutella, czyli jak wykorzystać olej kokosowy w kuchni

  1. Rzeczywiście jeśli porównamy nuttelę robioną w zakładach przemysłu spożywczego z oleju palmowego, który jest tani, ale bardzo niekorzystny dla zdrowia a Twoją – to Twoja wychodzi rewelacyjnie.
    Musze przyznać, że składniki dobrałaś rewelacyjnie – widać u Ciebie dbałość o zdrowie, a nie o to tylko, żeby się najeść!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s