Sernik wiedeński – nie tylko od święta

Jest naprawdę niewiele osób, które nie lubią sernika wiedeńskiego. Warto go piec nie tylko na wyjątkowe okazje, ale także na co dzień. Będzie idealnym deserem po niedzielnym obiedzie. Wbrew pozorom upieczenie sernika nie wymaga od nas dużej pracy i czasu. Poświęćmy około dwóch godzin, a będziemy mogli się rozkoszować smakiem puszystego sernika.

Składniki na sernik:

  • 1 kg twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego) zmielonego trzykrotnie
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru (najlepiej żeby to był cukier do wypieków – o drobniejszych kryształkach)
  • 2 łyżeczki ekstraktu/aromatu waniliowego lub pomarańczowego
  • według uznania bakalie – mogą być rodzynki lub skórka pomarańczowa

Przed połączeniem składników należy je doprowadzić do temperatury pokojowej. Mąka pszenna i ziemniaczana musi być przesiana.

Przygotowanie:

W misce należy utrzeć, za pomocą miksera, masło z cukrem na puszystą masę. Następnie należy wbijać jajka, jedno po drugim, za każdym razem ucierając masę. Po dodaniu jajek należy stopniowo dodawać twaróg, w dalszym ciągu ucierając. Do powstałej masy należy wsypać mąkę, wlać aromat oraz wsypać bakalie.

Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 22 cm wlać masę. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 170oC. Włożyć do piekarnika sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150oC. Ciasto należy piec przez około 1,5h bez termoobiegu, z grzaniem na górę i dół. Po upływie tego czasu należy wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Nie możemy narazić ciasto na gwałtowną zmianę temperatury, ponieważ w przeciwnym razie masa opadnie. Po kilku godzinach sernik jest gotowy do spożycia.

Jeśli chcemy przygotować prawdziwy sernik wiedeński to nie może na nim zabraknąć czekolady. Do przygotowania polewy będzie potrzebne 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady oraz 50 g masła. Wystarczy roztopić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Mieszać do momentu powstania gładkiej masy, a następnie polać wierzch sernika.

Wiele osób twierdzi, że sernik jest trudnym do zrobienia ciastem. Jest to błędne przekonanie. Wystarczy tylko trzymać się przepisu, a ciasto powinno być puszyste i smaczne.

Reklamy

3 thoughts on “Sernik wiedeński – nie tylko od święta

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s