Dietetyczna Panna Cotta

Kolejny przebój ostatnich lat. Panna Cotta rodem ze słonecznych Włoch. Pachnąca świeżymi truskawkami, delikatna i lekka. Idealna na tę porę roku! W czerwcu przyrządzam ją niemal nałogowo, bo cała moja rodzinka ją wprost uwielbia. Ponieważ sama jestem na diecie, a nie chciałam odmawiać sobie poobiedniej wspólnej chwili słodyczy, postanowiłam nieco odchudzić przepis na ten deser. Efekt wyszedł wyśmienity, różnicy w smaku praktycznie nie m, a jest lżej i zdrowiej.

Jeśli jeszcze nie znasz Panna Cotta, czas najwyższy to zmienić. Deser przypadnie do gustu szczególnie amatorom delikatnych, subtelnych smaków. Galaretkowata i śmietankowa za razem konsystencja sprawia, że sztywny krem rozpływa się w ustach. Zdecydowany, słodko-kwaśny smak sosu truskawkowego orzeźwia całość i dodaje jej „energii”. Wydaje mi się jednak, że tego deseru nie trzeba nikomu przedstawiać ani reklamować. Jesli szukaliście przepisu na odchudzoną Panna Cottę, która smakuje ta samo pysznie jak normalna, dobrze trafiliście. Oto on:

Składniki:

Panna cotta:
– duży jogurt naturalny lub grecki (ok. 350g)*
– 3 duże łyżki miodu
– 2 łyżeczki żelatyny

Sos malinowy:
– dwie szklanki truskawek
– 3-4 łyżki cukru

*nie używam produktów light, bo nie mają dobrej opinii i podobno w rezultacie tuczą bardziej. Ich smak często pozostawia zaś wiele do rzeczenia

Sposób przygotowania:

W kubku rozpuść żelatynę z 4 łyżkami zimnej wody. Odstaw na na kilkanaście minut.

W garnuszku rozpuść miód. Kiedy będzie już dobrze podgrzany, dodaj rozpuszczoną żelatynę i solidnie wymieszaj. Kiedy żelatyna się rozpuści, odstaw całość, by trochę przestygła.

Letnią mieszaninę składników wymieszaj z jogurtem.

Przygotuj foremki do Panna Cotty. Ja na początku używałam po prostu małych filiżanek, które w tej roli sprawdzają się świetnie, ostatnio kupiłam też foremki w kształcie serduszek (na zdjęciu). Przełóż masę do kubeczków i wstaw do lodówki na kilka godzin. W przypadku małych foremek wystarczą 3 godziny. Przy większych Panna Cotta tężeje nieco dłużej.

Teraz przygotuj mus truskawkowy do polania deseru. Ja robię to najprościej, jak się da. Truskawki miksuję blenderem i dodaję cukier. Przygotowuję też małe kawałeczki truskawek osobno, do ozdobienia deseru.

Po upływie paru godzin wyjmij filiżanki i delikatnie wyciągnij z nich Panna Cottę. Najłatwiej zrobić to, podgrzewając je wrzątkiem. Możesz nalać go do miski i moczyć w nim foremki z deserem, aż zacznie łatwiej odchodzić od ścianek.

Gotową Panna Cottę ułóż na talerzykach i polej musem. Przyozdób truskawkami.

Smacznego!

Reklamy

5 thoughts on “Dietetyczna Panna Cotta

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s